Film

Strike first, strike hard, no mercy: Cobra kai se vraća!

Piše: Jovan Živković

Foto: Wallpapersden

Serija Cobra kai (2018.) ušla je tiho na televizijska vrata, a onda, mic po mic, sticala planetarnu popularnost, okupivši pozamašnu i lojalnu bazu fanova.

Serija predstavlja nastavak priče popularnih filmova iz 80-ih kojih se stariji verovatno sećaju. Reč je o serijalu filmova Karate kid.

U doba reciklaže sadržaja, snimanje nastavaka nije ništa neobično, posebno kada je reč o franšizama koje jesu stekle određenu zavidnu popularnost, kao što je sa ovim filmovima reč.

Ipak, Cobra kai nadmašila je verovatno sva očekivanja, što se tiče popularnosti, ali i što se tiče kvaliteta. Jedna je od retkih serija koje su dobre od prve epizode i prve sezone, a koje nastavljaju da dižu kvalitet kako se nižu nastavci.

OD ISTOG AUTORA:

Pljačka, romansa, simbol otpora – Recept za uspeh

Šesta sezona ove serije izlazi 18. jula, a, za razliku od prethodnih koje su imale 10 epizoda, ova će imati 15, s tim da će izlaziti u tri etape.

Dok čekamo veliko finale koje će okupiti sva, dobro poznata lica, uz neka nova, hajde da vidimo o čemu se ovde radi i kako je serija, u epidemiji woke kulture postigla ovoliku planetarnu popularnost, budući da je njena, ne baš uvek tiha, kritika.

Važno je i pobediti, a ne samo učestvovati

Priča počinje sa Džonijem Lorensom, momkom koji je izgubio finale u prvom Karate kid filmu od glavnog lika, Danijela Larusa. Džoni, koji je u školi bio glavni šmeker i nasilnik, ostao je zaglavljen u vremenu video kaseta, rokenrol muzike i tadašnjih akcionih filmova.

Njegovu dosadni život konstatno remeti Danijel Laruso kako iskače sa bilborda i reklama, s obzirom na to da je, u međuvremenu, postao uspešni biznismen u oblasti prodaje automobila.

Džonijevu svakodnevicu prekida Migel, momak koji se sa majkom i babom doselio prekoputa. Jedne večeri kreće da ga tuče grupa njegovih vršnjaka. Džoni se umešao tek kada su mu zakačili auto i propisno ih pretukao.

Migel je ostao zapanjen time, te moli da ga nauči kako da se bori. Iako je Džoni prvo odbio, kasnije je promenio mišljenje, te odlučuje da Migela poduči karateu koji je i on učio.

“Ja neću biti tvoj učitelj. Biću tvoj sensei.”

Džoni ubrzo dobija još učenika za svoj dođo, koji nosi naziv kao onaj u kome je on trenirao – Cobra kai. Karate kojim ih on uči zasniva se na agresiji, nasilju i savladavanju prepreka.

Upravo iz tog razloga u celu priču se uključuje i Danijel Laruso. I dalje pamtivši dane kada su ga članovi tog kluba maltretirali, odlučuje da onemogući Džonija da drži dođo.

Vreme će pokazati da je jedini lek za Cobra kai škola karatea mister Mijagija, Danijelovog učitelja. Njegovo učenje zasniva se na samoodbrani i izbegavanju konflikta. A prvi učenik koji mu dolazi je… neko jako interesantan.

Ovo je bio samo uvod u seriju i prvih nekoliko epizoda. Prva sezona doneće vam turnir u kome će se Danijel i Džoni ponovo suočiti, ovoga puta preko svojih učenika.

Više nema crno-belih likova

Cobra kai je u današnjem svetu jedna velika anomalija. Naravno, serija nije bez mana, ali njena ciljna publika i nisu oni koji će tražiti neku filozofsku seriju, koja obrađuje najozbiljnije društvene pojave, prepunu epskih dijaloga.

Ovo je jedna porodična serija, puna akcije, da, ali akcije koja daje stvarne posledice po svoje likove. Serija odlično balansira na trendu koji je u kinematografiji prisutan poslednjih desetak godina, a odnosi se u brisanju granice između dobra i zla.

Foto: Wallpapersden

I dok neke serije (kao i filmovi) idu predaleko u tome, ostavljajući gledaoce zbunjene time ko je dobar, a ko loš, Cobra kai nalazi odgovarajuću meru za svakog lika.

„Whole life have a balance, everthing be better.“

To je posebno vidljivo kod tinejdž likova, od kojih pojedini prolaze kroz rolerkoster transfromacije tokom ovih pet sezona. Tako ćete videti da jedan lik počinje kao žrtva, onda postaje nasilnik, pa sve ukrug.

Ali to nije odrađeno mehanički, čisto da bi se ispratila priča. Ne, mi zapravo sve vreme živimo živote tih likova, vidimo kroz šta prolaze i zajedno sa njima vodimo unutrašnje borbe.

Kada smo postali tako mekani?

Kako rekoh pri početku teksta, ova serija predstavlja kritiku aktulene woke kulture. Ova kultura se, u filmskoj i televizijskoj industriji, ogleda u isticanju manjinskih, osetljivih i marginalizovanih društvenih grupa (žene, crnci, lgbt…).

Da ne bude zabune i da se jasno naglasi, serija nije diskriminišuća prema bilo kojoj od ovih grupa! Jednostavno, Cobra kai se ne trudi da svojim likovima pripadnost nekoj od ovih grupa zalepi kao deo karaktera.

To znači da nemamo crnce i gejeve koji svoju ličnost baziraju na tome da su celog života diskriminisani i ostavljeni u borbi sami protiv sveta. U redu je baviti se tim temama, i treba, ali je mnogo ako se svuda gura, posebno kad se tako veštački obradi da uništi kvalitet dela.

Serija, naravno, ne zapostavlja u potpunosti različitosti. Imamo tako trenutke kada ženske likove razumeju jedino drugi ženski likovi. Što je potpuno normalno i uobičajeno.

Govoreći o njima, lik Džonija Lorensa je veoma bitno istaći iz jednog razloga. On je recimo primer osobe koja će etiketirati ljude na osnovu prvog što uoči na njima – ili onome što su. Tako je recimo smatrao da nema mesta za devojke u karateu.

“Nema devojki u Kobra Kai. Isti razlog zašto ih nema u vojsci. Nema smisla.”

Sve ove scene imaju u sebi komičnu notu i služe da ismeju Džonija. Ipak, kako woke kultura zna ubiti bilo kakvu vrstu humora koja se zasniva na karikiranju stereotipa, Cobra kai zaista preduzima hrabar korak u povremenom ismevanju tih vrednosti.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

The Boys – Momci nadziru superheroje

Džonijev pristup, kao i sama ideja Cobra kai kao dođoa, leži u odstranjivanju slabosti. Tu se najviše misli na današnje klince, razmažene savremenim tehnologijama i modernim, često mekanim, načinima vaspitanja i tretiranja.

Zato on pokušava da vrati čvrstinu u svoje učenike, da ih nauči da istrpe bol, ali i da mu uzvrate. Trudi se da ih nauči da pobeda nije sve, ali da nije ni bitno samo učestvovati. Ako već učestvuješ, grabi ka pobedi svim silama.

“Don’t be a pussy!”

Prve dve sezone seriju je radio Jutjub Red, a onda ju je preuzeo Netfliks. Iako se očekivalo da će Netfliks gledati da je ukalupi u svoj šablon kada je o prirodi serije reč, to se nije desilo.

Cobra kai i dalje ima svoj humor, svoju kritiku društva. I dalje ima svoje vaspitanje! A to je nešto što se ni Netfliks nije usudio da dira.

“Because Cobra kai, never dies.”

Pročitajte i...