Kultura

Ovogodišnji „Filmski susreti” u Nišu: U konkurenciji 12 filmova

Piše: Andrijana Popović

Foto: pixabay.com/Alexas fotos

Ovogodišnji, 59. po redu, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma, poznat kao „Filmski susreti”, održaće se u periodu od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Festival će tokom sedam festivalskih dana prikazati ukupno 12 filmova u glavnom takmičarskom programu. Selekciju filmova za takmičenje obavila je komisija sastavljena od direktora „Filmskih susreta” i Niškog kulturnog centra Srdjana Savića, predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastka Jankovića i urednika Filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejana Dabića.

OD ISTOG AUTORA:

Eko umetnost: Sklop estetike i aktivizma za bolje sutra

Svečano otvaranje festivala planirano je za 24. avgust kada će biti dodeljene prestižne nagrade „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Ove godine, nagrade će biti posthumno dodeljene Žarku Lauševiću i Svetozaru Cvetkoviću, čime će se počastiti njihov izuzetan doprinos srpskoj kinematografiji.

Program festivala će započeti sa filmovima „Za danas toliko” u režiji Marka Đorđevića i „Nedelja” u režiji Nemanje Ćeranića.

Sledećeg dana, 25. avgusta, biće prikazani filmovi „Čuvari formule” režisera Dragana Bjelogrlića i „Poslednji strelac” režisera Darka Nikolića. 

Ponedeljak, 26. avgust donosi filmove „Megdan: između vode i vatre” u režiji Todora Čapkanova, kao i „78 dana” Emilije Gašić.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Andrija Milošević umetnički direktor ovogodišnjih Filmskih susreta

U utorak će svi zainteresovani imati priliku da pogledaju delo režisera Radoša Bajića koje nosi naziv „Heroji Halijarda”, ali i „Sunce mamino” Koste Đorđevića. 

Sledećeg dana će se prikazati „Ruski konzul” u režiji Miroslava Lekića i „Živi i zdravi” Ivana Marinkovića.

U četvrtak, 29. avgusta, na repertoaru se nalaze filmovi „Jorgovani” pod režiserskom palicom Siniše Cvetića i delo Mladena Đorđevića koje nosi naziv „Radnička klasa ide u pakao”. 

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, rezervisane su za svečanu dodelu nagrada i projekciju gostujućih filmova koji će zaokružiti ovogodišnji program „Filmskih susreta”. 

Festival organizuju Niški kulturni centar i „Udruženje filmskih glumaca Srbije” uz podršku Grada Niša kao osnivača.

Pročitajte i...