Kultura

Proslava 60 godina umetničkog stvaralaštva Likovne kolonije Sićevo

Piše: Andrijana Popović

Foto: Tomaž Kržišnik/Sićevo triptih

U četvrtak, 29. avgusta sa početkom od 20 časova u Oficirskom domu biće otvorena izložba pod nazivom „100 od 1000 dela iz fonda Likovne kolonije Sićevo“, koja obeležava 60 godina od osnivanja Kolonije.

Ova jedinstvena izložba predstavlja izbor radova iz bogatog fonda Kolonije koja je tokom decenija postala prepoznatljivo mesto okupljanja umetnika različitih stilova i izraza.

Izložba je podeljena u dve postavke. Dok prva prikazuje dela nastala do 1994. godine, druga obuhvata radove iz poslednjih trideset godina. Druga postavka biće otvorena od 19. septembra do 10. oktobra.

Koncept izložbe osmišljen je tako da prikaže evoluciju umetničkih stilova i tema koje su obeležile rad Kolonije, od enformela i oniroidnog slikarstva do savremenih video instalacija.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Filmski susreti otvoreni u stilu Nemoguće misije

Dela izložena u ovoj postavci svedoče o bogatstvu stilova i tematika koje su obeležile rad umetnika na našim prostorima, ali i o raznovrsnosti izraza koji su oblikovali savremenu umetnost regiona.

Izložba je prilika da se publika upozna sa radovima umetnika koji su, kroz decenije, stvarali pod uticajem jedinstvenog ambijenta Sićevačke klisure, kao i sa onima čiji radovi odražavaju kritički odnos prema društvenim temama.

Likovna kolonija Sićevo, osnovana 1964. godine, nasledila je ideju okupljanja umetnika koju je pokrenula Nadežda Petrović još 1905. godine.

Kolonija je u početku imala jugoslovenski karakter, a od 1982. godine postala je međunarodna manifestacija, otvorena za umetnike iz celog sveta.

Do danas, učestvovalo je 545 umetnika, uključujući i istaknuta imena kao što su Ivan Tabaković, Mića Popović, Leonid Šejka i mnogi drugi.

Fond Likovne kolonije Sićevo trenutno broji 1000 umetničkih dela, od kojih se većina čuva u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

 

Pročitajte i...