Kultura

Kišni dani u Nišu nisu zaustavili Filmske susrete

Piše: Katarina Stojiljković

Foto: Katarina Stojiljković

Festival Filmski susreti susreli su se sa veoma kišnim danom, ali to nije pokolebalo ni organizatore, kao ni publiku.

Voditelji su sedeli na bini i saosećajno se pridružili publici u čekanju da projekcije otpočnu, a do kašnjenja samih projekcija došlo je upravo zbog neočekivano lošeg vremena.

Prvo filmsko ostvarenje šeste večeri pojavilo se na platnima nešto nakon 21 časa pod nazivom Jorgovani, a nakon njega usledilo je i delo Radnička klasa ide u pakao.

OD ISTOG AUTORA:

Ringeraja – Film koji je snimljen za samo jedno leto

Voditelji su kao i prethodnih dana svečano otvorili jedno od poslednjih večeri ovog festivala i poželeli toplu dobrodošlicu svima koji su čak i po kiši ostali verni svom lokalnom festivalu.

Uz rečenicu Ovako se voli festival svečano je otvoreno pretposlednje veče Filmskih susreta. 

Jorgovani je filmsko ostvarenje koje u sebi nosi kontroverzu, humor, mnogo različitih vrsta emocija, kao i ideje koje su već i u prekomernoj upotrebi, kao što su prevara partnera, prevare u poslu, izdaje prijatelja i slično.

Ovaj film je i pored svih klišea uspešno osvojio publiku, te je publika bila na nogama i uz nepovratan aplauz pozdravila grupu koja je zaslužna za delo Jorgovani.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Filmski susreti otvoreni u stilu Nemoguće misije

Na scenu izašli su Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić koji su ujedno i glavni glumci ovog filma, zatim Mima Karadžić, David Jakovljević, Isidora Janković, Bogdan Kičić, kao i reditelj filma Siniša Cvetić.

Nakon ekipe filma Jorgovani na scenu je izašla i ekipa filma Radnička klasa ide u pakao koja se poklonila pre filma što je bilo nesvakidašnje.

Ovo filmsko ostvarenje zrači crnim humorom, ali može da se svrsta i u dramu, triler, horor. Priča o gradu koji polako, ali sigurno umire i o fabrici koja je nekada radila punom parom sada poseduje tajnu.

Paganski rituali, đavolja posla, osveta i tajanstvenost su upravo one reči koje bi opisale ovaj film. Na sceni same Letnje pozornice iskoračila su poznata glumačka imena Olivera Viktorović, Dobrila, Stojnić, Silvija Križan i Ivan Đorđević.

Za poslednje veče 59. okupljanja na Filmskim susretima predviđena je bila dodela nagrada i svečano zatvaranje, kao i kratki igrani film Služba u režiji Andreja Šepetkovskog i Izvan vremena Bilje Krstić koji je svrstan u dokumentarni film u režiji Branke Bešević Gajić.

Pročitajte i...