Društvo

Umetnost ruši barijere: „Inkluzivnost na DAN” u parku „Čair”

Piše: Marija Vidojević

Foto: pixabay.com/Pexels

Neformalna grupa „InkuzivNI” u saradnji sa Organizacijom DAN organizuje događaj pod nazivom „Inkluzivnost na DAN” u subotu, 21. septembra. 

Sam događaj će početi od 12 časova na platou kod Dečjeg kulturnog centra u parku  „Čair”.

Cilj je da se podigne svest o važnosti inkluzije i prava osoba sa autizmom, razvojnim poteškoćama i invaliditetom.

Grupu „InkuzivNI” čine studenti i srednjoškolci koji svojim primerom žele da doprinesu opštoj inkluziji. 

Oni su doktorand na smeru Strane filologije na Filozofskom fakultetu Sanja Stevanović, doktorand na smeru Srbistika na Filozofskom fakultetu Ksenija Stamenković, student osnovnih studija Komunikologije Lana Stanisavljević i učenik Ugostiteljsko-turističke škole Stevan Stevanović.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Pismenost kao ključni faktor globalnog napretka

Neformalna grupa „InkuzivNI” u saradnji sa Organizacijom DAN, planira da pokrene inicijativu za osnivanje prvog inkluzivnog kluba za mlade u Nišu. 

Ovaj klub bi bio prvo takvo mesto u gradu i regionu, gde bi svi mladi, bez obzira na razlike, mogli da provode vreme na kvalitetan način, učeći jedni od drugih kroz pažljivo osmišljen kulturni program.

Prvi korak u ostvarenju ove ideje biće organizovanje otvorenog događaja u parku „Čair”, koji će predstavljati repliku kluba na otvorenom. 

Tokom događaja, mladi sa autizmom i smetnjama u razvoju učestvovaće u kreativnim radionicama zajedno sa svojim vršnjacima. 

Posetioci parka koji budu želeli, takođe će moći da se uključe i tako na delu vide šta nedostaje mladima u Nišu.

Umetnička dela nastala na radionicama biće izložena u parku, kao simbol rušenja barijera kroz umetnost. 

Aktivnost se realizuje u okviru konkursa „Šta nam teško” koji se sprovodi u okviru projekta „Nacionalni program volontiranja ‒ Mladi su zakon 2024”, a sprovode ga Mladi istraživači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, CeGraDom iz Obrenovca, TIM42 iz Leskovca i GM Optimist iz Gornjeg Milanovca, uz podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije.

Pročitajte i...