Knjige

Pet knjiga koje će naterati mlade da se učlane u biblioteku

Piše: Danilo Popović

Foto: pixabay.com/un-perfekt

Poznato je koliko je čitanje u vremenu modernih tehnologija važno i koliko utiče na sazrevanje dece i mladih. 

Od ranog detinjstva deca su često prisiljena na čitanje lektira koje pored dosta poučnih stvari mogu biti veoma dosadne i izazvati odbojnost prema knjizi kod dece.  

Ova naizgled bezazlena odbojnost kasnije kroz život i odrastanje se veoma teško prevazilazi. 

OD ISTOG AUTORA:

Prvi Srbin sa medaljom koji je ušao u legendu

Od samih čitalačkih početaka važno je da deca i  mladi čitaju literaturu prilagođenu njihovom uzrastu, koja nije teška za savladavanje, a ima dublju poruku koja će ih navesti da ponovo posegnu za knjigom. 

 U situacijama kada je teško odabrati pravu knjigu, Pressing vam preporučuje 5 najboljih knjiga za decu i mlade koje mogu podstaći ljubav prema književnosti. 

1. ,,Hajduk u Beogradu’’

 Foto:printscreen/ Wikipedia

Pisac: Gradimir Stojković 

Ova sada već kultna knjiga poznatog dečjeg pisca Gradimira Stojkovića, trostrukog dobitnika povelje NAJ-PISAC,  prvi put se našla na policama knjižara i biblioteka 1985. godine.  

Od svog nastanka pa sve do danas, objavljena je u preko dvadeset izdanja. 

Glavni lik Gligorije Pecikoza Hajduk seli se sa roditeljima u Beograd iz svog rodnog sela i kao i za svakog mladog čoveka selidba u veliki grad nije nimalo laka.  

Povučen godinama, kao i svojom tvrdoglavošću, Gligorije nailazi na dosta problema prilikom prilagođavanja na novu sredinu. 

U momentima kada mu se čini da je sve protiv njega počevši od roditelja, nastavnika, pa sve do školskih drugara, u njegov život ulazi ljubav i svi problemi postaju nevažni. 

Jedna prelepa devojčica po imenu Vesna, polako ali sigurno obuzima njegovo dečačko srce i na taj način ga polako uvlači u svet odraslih.  

Vremenom Hajduk pronalazi prave prijatelje poput Himalaje, Coleta i Vlade Indijanca koji sa njim prolaze kroz sve dogodvštine opisane u knjizi. 

Hajduk u Beogradu predstavlja prvu od devet knjiga iz edicije o Gligoriju Pecikozi Hajduku, a svaka ponaosob donosi novu priču iz njegovog života i nesumljivo da ih sve vredi pročitati, što vam Pressing toplo preporučuje. 

Foto:printscreen/ Wikipedia

2. „Nečista krv”
Pisac: Borisav Stanković

Roman Nečista Krv prvi put je ugledao svetlost dana davne 1910. godine. 

Glavni lik romana je prelepa mlada devojka po imenu Sofka, praunuka hadži Trifuna koji je bio veoma bogat čovek preke naravi i ćerka  Efendi Mite za čijeg je života bogatstvo ove porodice počelo naglo da opada usled njegovog veoma čudnog karaktera. 

Efendi Mita je provodio dane svog života boraveći u Turskoj, te se nije preterano brinuo oko finansijskih problema njegove porodice i retko ih je posećivao. 

Sofka je za to vreme provodila dane kod kuće, maštajući o idealnoj ljubavi kao i većina devojaka njenih godina. 

Svesna svoje lepote i vrednosti bila je nedostupna za većinu muškaraca iz njene okoline, što je kod nje često izazivalo usamljenost i depresiju.  

Naprasno u njihovu kuću dolazi gazda Marko, jedan veoma bogat čovek koji je po Sofkinom mišljenju trebao da kupi njihovu kuću, ali kasnije saznaje da je došao zbog nje. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Pet trilera koje morate pročitati

U tom momentu za nju počinje pravi pakao, jer cela porodica zahteva da se uda za njegovog dvanaestogodišnjeg sina po imenu Tomča. 

Sofka na kraju ipak odlučuje da posluša oca i podnese tu žrtvu, ali život posle toga sprema neke veoma teške trenutke za nju. 

Ova priča u potpunosti oslikava položaj patrijahalne žene, podređene ocu i mužu i predstavlja bitan pokazatelj nasilja koje su žene trpele u ne tako davnoj prošlosti. 

3. ,,Mi deca sa stanice Zoo’’    

Foto: printscreen/Delfi knjižara sajt

Pisac: Kristijana F.

Radnja knjige odvija se u Berlinu i prikazuje tešku sudbinu zanemarene dece koja usled nedostatka pažnje utočište pronalaze u paklu droge. 

Kristijana F. ispričala je svoju surovu životnu priču kako je još tokom tinejdžerskih dana, povučena lošim društvom završila u kandžama heroina. 

Kao i većina heroinskih zavisnika, ova mlada devojčica prinuđena je da do novca dolazi na veoma skup način prostitucijom na takozvanoj stanici ZOO. 

Kroz čitavu fazu uzimanja heroina prati je njen momak Detlef takođe teški zavisnik od heroina. 

Ova knjiga kao i istoimeni film stekla je veliku popularnost i do danas prodata je u više miliona primeraka,  idealna je za sve mlade adolescente, jer pokazuje onu mračniju stranu droge koje često mladi nisu ni svesni. 

Jedan od najinteresantnijh detalja u vezi same knjige predstavlja podatak da su glavni likovi Kristijana i Detlef stvarne licnosti i da su scene iz knjige napisane po stvarnim događajima. 

4. ,,Lutkina kuća’’     
Pisac: Henrik Ibzen

Glavna junakinja ove drame Nora predstavlja ženu podređenu mužu, koja izrazito ne ume  sa novcem. 

Nora je u stanju da potroši više novca nego što može sebi da priušti, ali i pored toga njena ljubav prema porodici je neizmerna. 

Kada se njen suprug Torvald teško razboleo, Nora je odlučila da bez njegovog znanja pozajmi novac što kasnije izaziva velike probleme u porodici Helmer. 

Nora je falsifikovala potpis svoga oca kako bi mogla da se zaduži, ali kada je bila otkrivena postaje žrtva stravičnih ucena od strane činovnika koji joj je pozajmio novac. 

Foto: printscreen/ Wikipedia

5 . ,,Grof Monte Kristo’’
Pisac: Aleksandar Dima 

Ovaj klasik svetske književnosti preveden je na mnoge jezike i popularan je širom sveta. 

Prikazuje želju za uspehom, ljubavlju, ali i neke ne baš pohvalne osobine poput pohlepe i zavisti. 

Emond Dantes mladi mornar predstavlja žrtvu pohlepe i zavisti, te nevin završava iza rešetaka surovog zatvora. 

Kako život često nije fer, ovaj mladić kroz ovaj kultni roman prolazi kroz brojne nedaće i probleme, ali želja za pravdom ga gura napred. 

Ovaj svetski klasik poučan je za sve mlade ljude, jer se kroz njega prikazuju nedaće života koje čoveka poput neke nevidljive sile guše i vuku na dno, ali je samo na njemu samom da se iščupa i izvuče na vrh. 

Pročitajte i...