Društvo

Od animea do džudoa: Festival Japanniš slavi svoj deseti rođendan

Piše: Jovan Živković

Foto: Fotografija generisana pomoću veštačke inteligencije

Duh Japana obuzeće Niš od 7. do 11. oktobra u vidu festivala Japanniš koji je posvećen kulturi ove dalekoistočne zemlje.

Sam događaj će biti održan u prostorijama Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”, a organizovaće ga organizacija “Taka”.

Japanniš se u gradu na Nišavi održava već devet godina godina, te će ovo biti jubilarno deseto izdanje. Festival bi svaki put imao drugačiju temu festivala.

OD ISTOG AUTORA:

Lična karta savremenog društva

 

Ove godine to će biti kult prirode, te će posetioci imati priliku da čuju predavanje o značaju i simbolici prirode u Japanu, ali i o prikazu prirode u filmovima poznatog studija Džibli.

Kada je o ostatku programa reč, kako ističe organizatorka festivala Katarina Totev Jović, on će biti biti ispunjen aktivnostima i predavanjima vezanih za samu kulturu i istoriju Japana.

Ipak poseban deo festivala biće ostavljen za popularnu kulturu u vidu animea i mangi, koji poslednjih godina osvajaju svet.

Foto: Fotografija generisana pomoću veštačke inteligencije

Biće organizovan i anime manga kviz, kako bi njihovi ljubitelji mogli da oprobaju svoje znanje, kao i da upoznaju druge fanove popularne japanske kulture, rekla je u razgovoru za Pressing Katarina.

Festival će, kao i prethodnih godina otvoriti ambasador Japana u Srbiji, njegova ekselencija Akira Imamure. Ono po čemu će se takođe ovogodišnje izdanje istaći od prethodnih jeste saradnja sa drugim gradovima.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Anime – fenomen koji osvaja svet

Naša sagovornica takođe otkriva da će ove godine imati goste i to iz Japana.

Ove godine će fokus biti na saradnji sa drugim gradovima, budući da ovakav događaj nije lako organizovati. Doći će nam gošća iz Kragujevca, a u četvrtak će svoj nastup imati džudo majstori iz samog Japana, rekla je ___

Ulaz na Japanniš je slobodan, a ceo program i sve nove informacije možete naći na njihovom instagram profilu.

 

Pročitajte i...