Muzika

Spisak od 37 pesama za Evroviziju na jednom mestu: Evo šta bi sve trebalo da znate o pesmama i njihovim izvođačima

Piše: Katarina Stojiljković

Foto: Printcreen Youtube

Evrovizija je jedan od najgledanijih televizijskih događaja ikad. Emituje se još od 1956. godine, a sama ideja nastala je tri godine ranije od strane direktora švajcerske televizije Marsla Bezensona.

Ideja je bila, kako on kaže,  „Pesmu Evrovizije video sam kao put ujedinjenja različitih zemalja i nacija u posleratnoj Evropi”.

Sama Evrovizija se nije tako nazivala od osnivanja, već je taj termin prvi put iskoristio novinar Džordž Kempi u listu London Evening Standard.

Velike promene Evrovizija je pretrpela početkom 90-ih godina, i to je ona Evrovizija kakva je i dan danas poznata, a spisak pesama za 2024. godinu je interesantniji u odnosu na ranije godine.

  1. Nemačka: ISAAK, Always On The Run

ISAAK je krenuo na svoje muzičko putovanje kao ulični muzičar sa 12 godina. Podstaknut dubokom strašću prema muzici, usavršavao je svoje veštine sviranja gitare, klavira, ukulelea i bubnjeva.

Tokom ovog perioda on, ne samo da je negovao svoj nepogrešivi glas, koji je duboko odjeknuo kroz njegovu publiku, već je razvio i prirodan scenski nastup.

Pre svega, porodičan čovek i muž, muzika je uvek bila u srcu ISAAK-ovog života, a veliki muzički odmor za pevača je stigao 2021. godine, kada je pobedio u talent šou Show Your Talent.

Njegova rana iskustva oblikovala su njegovu umetnost danas.

  1. Austrija: Kaleen, We Will Rave

Nastupi, scenska svetla, bine i publika deo su života ove mlade i perspektivne pevačice koja je još od malih nogu želela baš da se bavi zabavljanjem publike, plesanjem, pevanjem i stvaranjem muzike.

Kaleen je sa 7 godina osvojila svoje prvo nacionalno prvenstvo u plesu, prvo od više od 100 državnih i evropskih prvenstava i 5 svetskih prvenstava.

Bila je i kreativni direktor Dečje pesme Evrovizije za Španiju i Bugarsku, kao i kreativni direktor za Španiju i scenski direktor celokupne produkcije 2022. godine.

Bila je iza kulisa, a sada je vreme da i ona bude u centru pažnje i bude ta koja stoji pred kamerama. 

  1. Francuska: Slimane, Mon Amour

Od klavirskih barova, gde je i počeo svoju karijeru, do njegovih rasprodanih turneja po arenama, Slimanoveo putovanje je kombinacija istrajnosti, talenta i strasti.

Otkako je osvojio The Voice u Francuskoj 2016. godine, Slimaneov porast popularnosti je bio ogroman, 2 miliona prodatih albuma, 5 NRJ muzičkih nagrada, 2 milijarde strimova širom sveta i 7 miliona pratilaca na društvenim mrežama.

Slimane je napisao tekst pesme Mon amour i komponovao pesmu sa svojim nerazdvojnim partnerima i prijateljima Jaacovim i Meirom Salahom, sa kojima ovaj pevač pravi muziku od svoje 15. godine.

Njegov heroj Evrovizije je Mari Mirjam, poslednja osoba koja je odnela pobedu Francuske.

  1. Švajcarska: Nemo, The Code

Rođen 1999. godine u Bilu, u mali dvojezični grad u Švajcarskoj. Nemo svira violinu, klavir i bubnjeve još od kako je bio dete.

Godine 2016, Nemo je postao poznat preko noći kroz pojavljivanje na SRF Virusu, koji je postao viralan na društvenim mrežama.

Nakon toga su objavili dva EP-a preko kojih je 7 pesama dospelo direktno na zvaničnu Swiss Singles Listu.

Velika promena desila mu se 2020. godine kada su počeli da pišu i produciraju za druge izvođače, a takođe su počeli da objavljuju pesme i na engleskom.

U svojoj muzici, Nemo se bavi temama kao što su rodni identitet, mentalno zdravlje i pronalaženje svog mesta u ovom svetu.

  1. Irska: Bambie Thug, Doomsday blue

Bambie Thug razbija rodne i društveno-političke stereotipe kako bi stvorio zvuk koji definiše eru i koji se graniči sa elementima popa, roka, elektronike i još mnogo toga.

Ouija-pop je termin koji je on sam osmislio za njegovo stvaralaštvo jer njegov opus je takav da ne može da se svrsta ni u jedan koš.

Pesma Doomsday blue govori o osećaju zanemarenog potencijala i himna je kuir (queer) zajednici.

Bambie je pocepao festivalske bine širom sveta, uključujući Download Festival, The Great Escape i Trans Musicales, uz brojne pohvale i kritike.

  1. Ujedinjeno Kraljevstvo: Olly Alexander, Dizzy

Olly Alexander je jedna od naistaknutijih ličnosti sveta koja se bavi modernim popom. Na tri izuzetno uspešna albuma do danas, pevač, glumac i modna ikona postigao je dva albuma broj 1 u Velikoj Britaniji.

Od ove, 2024. godine, njegov bend evoluirao je u solo karijeru što je učinilo to da je Olly postao glas koji se pojavljuje jednom u generaciji.

Umetnik je takođe i nominovan za glavnog glumca na televizijskim nagradama BAFTA 2022, za svoj nastup u seriji.

Oli je predvodio arene i festivale širom sveta i sarađivao sa ljudima poput Sir ​​Eltona Johna što ga je u jednom trenutku i dovelo do reflektora Evrovizijske scene.

  1. Italija: Angelina Mango, La Noia

Sa 4 platinaste ploče, 2 zlatne ploče i potpuno rasprodatom turnejom, Anđelina Mango bila je jedna od poznatijih ličnosti 2023. godine u Italiji, a sada je došla i do scene same Evrovizije.

Njena muzika je mešavina koja spaja različite kulturološke uticaje, uključujući italijanski i američki rep, R&B i instrumentalnu muziku.

U svojim pesmama, kantautorka se bavi pitanjima i temama koje su za nju jako bitne, kao što su problemi generacije Z, ljubav, potreba za slobodom i vrednost porodice.

Omiljena od strane svojih fanova na društvenim platformama, Angelina Mango ima ogroman broj pratilaca, posebno na TikTok-u.

  1. Danska: SABA, SAND

SABA je ponosna što je prva braon, kuir (Queer) žena koja je pevala za Dansku na Pesmi Evrovizije.

Kod kuće, u Danskoj, je snažan uzor manjinama i LGBTQ+ zajednici i otvoreno govori o sopstvenoj borbi sa mentalnom ranjivošću i bipolarnošću.

Pre nego li se fokusirala na muziku, SABA se kontinuirano bavila fotografijom i bila je u modnoj industriji, a onda je iskoristila priliku da joj fokus bude na muzici i prihvatila je glavnu ulogu u mjuziklu HAIR.

Ona želi da igra važnu ulogu u tome da Malme 2024 bude proslava na kojoj može predstavljati mnogo različitih ljudi i Dansku na svoj jedinstven način, kao i svoje muzičke tvorvine.

  1. Finska: Windows95man, No Rules

Windows95man je poznati zabavljač, plesač, model i još dosta toga koji je veoma cenjen u Finskoj, a i širom sveta.

Reklo bi se da je sladak i prijatan pojedinac, ali kada obuče svoju uniformu koja se sastoji od majice sa ugašenim operativnim sistemom i pantalona od teksasa, pretvara se u supermena, tvrdi Windows95man.

OD ISTOG AUTORA:

Prijatelji, Soni plejstejšn, Kralj lavova: Evo šta će sve ove godine proslaviti svoj 30. rođendan

Njegovi DJ setovi, koji se sastoje od evrodens i tehno hitova iz 90-ih, kombinovani su sa tako intenzivnim nastupima uživo da je maltene nemoguće ostaviti publiku u sumornom stanju.

Finalna predstava pesme No Rules! u Finskoj kombinovao je Windows95man-ov stav, neverovatan vokal Henrija Piispanena i mitsko teksas jaje, što je dovelo pomenuti duo do neočekivane pobede.

  1. Švedska: Marcus & Martinus, Unforgettable

Blizanci Markus i Martinus stekli su slavu kao jedna od najvećih pop senzacija na Skandinavskom poluostrvu nakon pobede na norveškom Junior MGP 2012. godine.

Sa samo 9 godina oni su imali svoju pesmu koja je bila u jednom trenutku u top 10 pesama u Norveškoj.

Duo je stekao ogromnu pažnju i rasprodao arene širom Skandinavije i zauzeo vrh top lista u svojoj matičnoj zemlji, ali i u Švedskoj i Finskoj.

Braća su takođe osvojila Melodifestivalen, što im je omogućilo da predstavljaju svoje komšije, Švedsku, na Pesmi Evrovizije u Malmeu ove godine.

  1. Island: Hera Björk, Scared Of Heights

Kraljica se vratila, je prvo što iskoči kada se uđe na zvanični sajt Evrovizije i potraži učesnica takmičenja koja reprezentuje državu Island.

Hera Björk je zauzela međunarodnu pažnju kada je predstavljala Island na Pesmi Evrovizije 2010. sa svojom hit pesmom Je Ne Sais Quoi.

Njeni talenti su blistali na raznim takmičenjima i događajima, uključujući njenu proslavljenu himnu Feel the Love Tonight za događaje ponosa LGBTQ+ 2011. godine. 

  1. Luksemburg: Tali, Fighter

Tali je izvođač, vokalni trener, nastavnik muzike i prvi luksemburški učesnik Evrovizije posle više od 30 godina. Godine 2021. objavila je svoj debitantski EP Lose you, koji je napisala sa Francisom od Deliriuma.

Tali sada radi na svom debi albumu sa novim bendom pod nazivom Blue Stripes. Mlada i perspektivna pevačica, pored uspešne pop karijere i karijere pisca pesama, glumila je u kratkom filmu Agua, a takođe je ostvarila uspešnu karijeru u pozorištu.

  1. Malta: Sarah Bonnici, Loop

Odrastajući u veoma muzičkoj porodici, Sarina strast prema umetnosti otkrivena je u veoma mladom dobu. Godine 2009. Sara je debitovala na Evrosongu za juniore na Malti, zauzevši treće mesto u ukupnom poretku.

Sara je vodila velike festivale i događaje i bila je pozvana da nastupa na međunarodnim pozornicama širom Evrope, pa ju je put naveo i na takmičenje za Pesmu Evrovizije.

Sara je bila koautorica filma Loop sa piscima koji su pobedili na Pesmi Evrovizije 2015. godine.

  1. Letonija: Dons, Hollow

Dons je poznata letonska pop/rok ikona i jedan od najnagrađivanijih umetnika u poslednjoj deceniji.

Duševna moćna balada Hollow je komponovana sa irskim tekstopiscem i producentom Liamom Gedesom i američkim tekstopiscem Kejt Nortrop.

Pesma je prvobitno objavljena na letonskom jeziku, ali su se na kraju ipak odlučili za englesku verziju.

Pevač crpi duboku inspiraciju iz ubedljivih melodija koje izazivaju brojne emocije, a tokom stvaranja pesme, svi saradnici su jednoglasno imali osećaj da su napravili nešto nezaboravno.

  1. Litvanija: Silvester Belt, Luktelk

Muzika je bila sastavni deo Silvesterovog života od kada je bio dete.

Njegove pesme su inspirisane ličnim životnim iskustvima, posebno oslanjajući se na njegova sećanja na istraživanje svoje seksualnosti u homofobičnom okruženju odrastanja i na to kako je potiskivanje tih emocija duboko uticalo na njega.

Luktelk, što u prevodu znači čekaj/sačekaj, govori o tome da si zaglavljen između dve faze života; Kada moraš da se držiš i igraš kroz šta god ti život donese.

  1. Estonija: 5Miinust & Puuluup, (Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (küll) Midagi

Ovaj sklop bio je dominantna sila u pop muzici u Estoniji u poslednjih 6 godina, a drugi je nagrađivani međunarodno aktivan takozvani zombi-folk, ako njih pitate, duo.

Bez obzira na uočene, jasne, razlike između žanrova, ekstremi muzike oba dela se besprekorno spajaju. Kroz njihovu pesmu oni, 5MIINUST,  smatraju da donose vatrenu moć, sa dosta basa.

U međuvremenu, Puuluup doprinosi nekim izuzetno retkim melodijama drvene lire sa kojima će svetu ponuditi nešto potpuno novo.

  1. Slovenija: Raiven, Veronika

Nadimak joj je muzički alhemičar. Rejven napreduje kao mecosopran pevačica, autorka, tekstopisac i harfistkinja.

Njen elektro-pop debi stigao je 2014. godine, ali je njena muzička evolucija došla do izražaja tek tokom slovenačke nacionalne selekcije.

Rejven je 2021. pobedila na renomiranom slovenačkom muzičkom festivalu Popevka, sa pesmom Volkovi.

Između ostalog bila je aktivna i u operi kao i u pozorištu, a nakon što je magistrirala na ljubljanskoj Akademiji za muziku, pevačica je počela da istražuje elektro-opersku sferu što ju je i oblikovalo u ono što danas jeste.

  1. Češka: Aiko, Pedestal

Aiko je vizionarska umetnica koja se bavi dubokim temama kao što su ljubav, samoća i samorazumevanje. Ona koristi svoju muziku kao medij za introspekciju i povezivanje sa drugim ljudima.

Živi trenutno u Brajtonu, a po rođenju je iz Rusije. Njen drugi album, Fortune’s Child, je razlog njenog razvoja kao umetnika i dubine njenog muzičkog umeća.

Rušeći barijere i stvarajući istoriju, Aiko stoji kao prvi češki umetnik koji je krasio ekrane Tajms skvera. Sama pesma Pedestal je dinamična i uklapa se u profil i karakteristike izvođača koji je iznosi.

  1. Španija: Nebulossa, Zora

Meri Bas koji peva vokal i Mark Dasousu na sintisajzerima. Nebulossa je bend je pobedio na španskom predselekcionom šou Benidorm Fest sa ZORRA-om, koji je nedeljama ostao u sa samim vrhovima španskih top-lista.

Tekstovi su autobiografski i Meri ih je zamislila kao samoterapiju, koja je morala da se izrazi kako bi se oslobodila svih osećanja diskriminacije koje je osećala zbog toga što je žena slobodnog duha.

Odlučila je da započne muzičku karijeru nakon što je napunila 50 godina, a umetnica želi da podstakne ljude da se oslobode društvenih etiketa i da slave svoj identitet i slobodu.

  1. Portugal: Lolanda, Grito

Obećavajuća pevačica i tekstopisac, Iolanda je objavila svoj debitantski EP Cura u martu 2023. godine.

Sa samo 17. godina je napravila veliki korak u životu i preselila se u Lisabon, ali je već sa 14 godina imala svoje čvrste korake u pisanju tekstova.

Nedugo zatim, počela je da nastupa u barovima i na nacionalnim takmičenjima talenata što joj je zagarantovalo bolji upliv u svet muzičke industrije.

Kasnije se preselila u Veliku Britaniju, gde je studirala pisanje pesama. U Lolandinoj muzici čujemo pop i R&B, a da umetnica nikada nije ugrozila svoje tradicionalne portugalske i iberijske korene.

  1. Kipar: Silia Kapsis, Liar

Silija je pevačica kiparskog i grčkog porekla, rođena i odrasla u Sidneju u Australiji, koja je već napravila talase u industriji zabave.

Daleko od scene, dok je još bila dete njena ljubav prema popu je procvetala i rasla sve do 2022. godine kada je i objavila debitantsku pesmu, koju je napisala i komponovala sa samo 12 godina.

Pored pevanja uporedo se bavi i plesom, pa je tako Silija radila sa svetski poznatim koreografima i izabrana je za ImmaBeast Dance Compani u Los Anđelesu i još mnogo toga. 

  1. Grčka: Marina Satti, Zari

Priznata kantautorka Marina Satti predstavljaće svoju naciju na pedesetogodišnjicu prvog učešća Grčke na Evroviziji.

Tokom svoje karijere, Marina je razvila jedinstven zvuk koji kombinuje različite muzičke tradicije uz koje je odrasla, poput grčke, arapske i balkanske.

Zbog kombinovanja različitih kultura i žanrova može se slobodno reći da je Marina jedna umetnica koja prkosi kategorizaciji. 

  1. Moldavija: Natalia Barbu, In The Middle

Natalia je violinistkinja, vokal i kompozitor iz Republike Moldavije. Njen uspon do slave počeo je još 1998. godine u gradu Mamai, gde je pobedila na takmičenju u pevanju. Od tada je objavila 4 studijska albuma i 20 singlova.

Odlična spisateljica, Natalia Barbu sama piše tekstove za većinu svojih pesama. Njoj nije strano učestvovanje na Evroviziji, jer se pevačica takmičila i za Moldaviju u Helsinkiju 2007. godine, gde je završila na 10. mestu.

Natalijina junakinja Evrovizije je Lorin, koja se takođe takmičila dva puta.

  1. San Marino: Megara, 11:11

Kako kažu, Više od benda, MEGARA je koncept! Rok, pop, metal, elektronika, svejedno. Ova grupa se igra sa svim vrstama muzičkih žanrova, zaboravljajući na predrasude i mogućnost da im se prikače etikete.

Bend prihvata inkluzivnost, a u okviru njihovog nastupa ima prostora za šutke, udarce glavom i vatru, ali i za plesače, jednoroge i slatkiše. Ima mesta za sve kako oni kažu.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

K-pop: Novi muzički pravac i globalna senzacija

Godine 2016. su objavili svoj debi album Siete. Od samog početka imali su san koji su pokušavali godinama da ostvare.

Trudili su se da se pojavljuju na svim festivalima i takmičenjima kako bi dobili kvalifikacije da se prijave i dobiju mogućnost da stanu na Evrovizijsku scenu. Ove 2024. godine oni su u tome i uspeli.

  1. Belgija: Mustii, Before The Party’s Over

Ima dva uspešna albuma iza sebe, pa ovaj izvođač uopšte nije nepoznanica belgijskoj publici. Thomas Mustin je autor, kompozitor, pevač i glumac.

Poznat je po mnogim pozorišnim predstavama, ali i po televizijskim i Netflix produkcijama. Njegova glumačka karijera ostvaruje se istom brzinom kao i muzička, jer iza sebe već ima ostvarenja u obliku igranih serija i filmova.

Ova godina bi trebalo da bude njegova najzaposlenija do sada, jer ne samo da će predstavljati Belgiju na Pesmi Evrovizije u Švedskoj, već će se vratiti i kao stalni sudija na Drag Race Belgikue, 2. sezona serije, i glumiti u sledećem filmu Michiela Blanchart-a.

  1. Azerbejdžan: Fahree ft. Ilkin Dovlatov, Özünlə Apar

Fahree je rođen Bakuu 1995. godine i odrastao je u veoma umetničkoj porodici. Njegov otac je bio strastveni džez bubnjar, dok je deda bio ugledni glumac.

Tokom svojih univerzitetskih godina, Fahree je vredno studirao da postane advokat i nakon punih 6 godina on je to i uspeo. Stekao je diplomu i magistraturu na pravima.

Međutim, dok je svet bio zahvaćen globalnom pandemijom 2020. godine, Fahree je živeo san svog detinjstva posvetivši svoj život muzici, pa je tako uspešno dogurao do jednog od najpoznatijih muzičkih festivala sa svojom pesmom Özünlə Apar.

  1. Poljska: Luna, The Tower

Uspešna i perspektivna pevačica, Luna se još od malih nogu bavi muzikom, peva i igra u folk bendu. Nastupa u muzičkom pozorištu, kao i u Velikom pozorištu – Narodnoj operi u Varšavi.

Zna da svira violinu i klavir, a čak i komponuje svoju muziku, ali se najviše ponosi svojim veštinama pisanja tekstova. Piše tekstove na engleskom i poljskom jeziku.

Ona je pored svega navedenog i učiteljica joge, a kada joj ponestane energije uvek je za šoljicu kafe. Umetnost, filozofija i moda su njeno igralište, a takođe je fascinirana i astrologijom.

  1. Australija: Electric Fields, One Milkali

Electric Fields su prvi duo koji će predstavljati Australiju na Pesmi Evrovizije.

Odličan glas Zaachariahe Fieldinga i fenomenalnost producenta i klavijaturiste Majkla Rosa čine duo koji na nesvakidašnji način spaja tradicionalnu životnu kulturu sa muzikom koja se kreće od dubokog popa do epske elektronike.

Njihova pesma, One Milkali, u sebi sadrži i Iankunitjatjara – jezik Aboridžina naroda Anangu, jedne od najstarijih živih kultura na zemlji.

  1. Gruzija: Nutsa Buzaladze, Firefighter

Ova međunarodna pevačica iz Tbilisija učestvovala je na mnogim takmičenjima u različitim pesmama tokom svoje karijere i pobeđivala. Godine 2019. Nutsa je objavila svoj debitanski album pod imenom Nutsa22, koji obuhvata ne samo gruzijske pesme već i kompozicije na engleskom jeziku, ali upravo je Gelodebi postao njen hit, što ju je navelo na turneju po zemlji sa bendom.

Nutsa sebe opisuje kao samomotivisanu, aktivnu, energičnu devojku koja je pravi vredan radnik i koja obožava svoj posao pevačice.

  1. Albanija: Besa, Titan

Besa je rođena u gradu koji se zove Fieru u Albaniji. Podigli su je i vaspitali roditelji koji su po zanimanju matematičari i uvek su je podržavali i podsticali da razvija svoju kreativnost.

Besa svoju muziku stvara na vrlo jedinstven način. Ona spaja čak i ono nespojivo. Od balada do R&B, popa pa čak do elektronske muzike i svega ostalog između.

U svojoj zemlji poznata je po veoma unikatnim nastupima, ali i po aktivizmu za prava životinja, društvenom aktivizmu i jednakosti. Pesma Titan je upravo onakva kakva je i Besa, jedinstvena, snažna, hrabra i odvažna.

  1. Srbija: Teya Dora, Ramonda

Kombinacijom modernog popa sa tradicionalnim balkanskim uticajima i iskrenim tekstovima, Teyina muzika je odjeknula širom sveta.

Nedavno je bila umetnica sa najviše mesečnih slušalaca na Spotify-u na Balkanu, a takođe je imala i pesmu sa najviše striminga u regionu sa svojim prethodnim hitom Džanum. Ramonda je jako redak cvet koji raste samo na teritoriji Srbije/Balkana.

Uprkos ličnim izazovima, uključujući gubitak oca, Teyina muzika ostaje izraz nade i otpornosti, a njen evrovizijski heroj je Marija Šerifović, koja je pobedila na Pesmi Evrovizije za Srbiju 2007. godine. Ramonda u prevodu znači jako redak cvet.

  1. Armenija: Ladaniva, Jako

Ladaniva je spoj koji čine jermenski vokal Jaklin Baghdasarian i francuski multiinstrumentalista Louis Thomas. Sama pesma Jako ima primese skoro svega što bi moglo da padne na pamet.

Tradicionalna balkanska melodija, ritmovi maloje, džez i rege i još dosta toga. Ovakav spoj prevazilazi granice obične pesme i prelazi u fenomen.

Spajajući tradicionalne jermenske melodije sa inspiracijama koje su crpele iz njihovih opsežnih putovanja po Latinskoj Americi, Africi i ostrvu Reunion uspeli su da stvore muzičko ostvarenje Jako. 

  1. Norveška: Gåte, Ulveham

Gåte su doživele svoj proboj početkom 2000-ih i ubrzo su postale nešto poput nacionalnog blaga u Norveškoj.

Njihova jedinstvena kombinacija tradicionalne norveške muzike i eksplozivnog roka podigla ih je iz podruma za probe na neke od najvećih svetskih bina.

Tokom ovog perioda, Gåte je prodao više od 100.000 albuma. Kritički hvaljeni bend je napravio dvanaestogodišnju pauzu pre nego što se dugo čekao vratio 2017. godine. 

Od tada, Gåte je uspeo da proda koncerte i podari publici novu muziku za šta su dobili veliko priznanje publike.

  1. Holandija: Joost Klein, Europa

Joost Klein, iz Leuvardena, je muzičar, pisac i umetnik, koji svoj energični stil kombinuje sa elementima popa sa srećnim hardkorom i pop pank.

Umetnik je hvaljen zbog svojih tekstova u kombinaciji sa upečatljivim ritmovima koji hvataju duh mladosti.

U Holandiji, Joost redovno ide na turneje sa svojim bendom, svirao je i na festivalima, a nedavno je osvojio i prestižnu nagradu Popprijs 2023, koja se svake godine dodeljuje bendu u Holandiji ili umetniku koji je te godine imao najveći uticaj u holandskoj pop muzici.

  1. Izrael: Eden Golan, Hurricane

Edenin talent obuhvata pevanje, pisanje pesama, komponovanje, muzičku produkciju i ples. Počevši od 9 godina, stekla je priznanje učešćem na takmičenjima i osvajanjem brojnih nagrada.

Mlada pevačica je dve godine bila glavni vokal u ženskoj grupi, plenila je publiku na raznim scenama, festivalima i TV emisijama, pre nego što je sa 18 godina postala deo izdavačke kuće Session42.

Inspiraciju za pesmu dobila je preko sopstvenog muzičkog stila koji obuhvata pop, soul i R&B. Bijonse, Arijana Grande, Džesi Džej, Rej, Vitni Hjuston i Džastin Timberlejk su zaslužni za inspiraciju mlade umetnice.

  1. Ukrajina: Alyona Alyona & Jerry Heil, Teresa & Maria

Pesma Ukrajine za 2024. je saradnja između dva trenutno najuspešnija umetnika u zemlji.

Alyona Alyona je jedna od napoznatijih reperki u Ukrajini a takođe je i suosnivač lokalne izdavačke kuće sa kojom su potpisali pobednici takmičenja za pesmu Evrovizije 2022. godine.

Za samo 4 godine nakon pokretanja svog video bloga, Džeri Hajl postala je neverovatno popularna umetnica.

Pesma Tereza ​​i Marija je napisana da podseti ljude da je svako sposoban da postigne velike visine i da su sve dive rođene kao ljudska bića, kako one kažu, ističući da svi počinjemo od malog i da nas naša dela definišu.

  1. Hrvatska: Baby Lasagna, Rim Tim Tagi Dim

Babi Lasagna je projekat koji je kreirao kantautor Marko Purišić kako bi komponovao pesme kakve je želeo da objavi.

Ovaj nesvakidašnji muzičar ima opušten pristup muziciranju, što se da za primetiti u njegovim duhovitim i ležernim tekstovima.

Pesma sa ovakvim naslovom na prvi pogled ukazivala bi na humoristični prikaz ovog muzičkog ostvarenja, ali ova grupa je želela da za one pažljivije slušaoce pripreme nešto još posebnije.

Želeli su da prenesu dublju poruku slušaocima o brigama i patnjama našeg društva. Misija Babi Lasagna je da zabavi dok skreće pažnju na društvene i duhovne izazove pojedinaca i društva.

Prvo polufinale je večeras, dok će drugo polufinale biti dva dana kasnije. Finale će biti održano u subotu, 11. maja.

Pročitajte i...