Kultura

Dokumentari filmovi o Miši Blamu i Bošku Petroviću u sklopu Nišvilla

Piše: Ganja Nikolić

Foto: Pixabay

U okviru filmskog programa Nišville jazz festivala na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi posetioce očekuje projekcija dokumentarnih filmova o Bošku Petroviću i Miši Blamu. Projekcija je zakazana za 13. avgust sa početkom u 20 časova. Nakon projekcije filmova, uslediće koncert kvarteta Ratko Zjača/Vid Kamnik.

Vibrafonista Boško Petrović svoju karijeru započeo je pedesetih godina prošlog veka, da bi postao jedno od najznačanijih imena jugoslovenske i hrvatske džez scene. Osnovao je Zagrebački jazz kvartet, a nakon toga Zagrebački jazz kvintet, B. P. Convention, B. P. Convention Big Band, B. P. Club all star i Boško Petrović Trio.

Bio je vlasnik B. P.  kluba u centru Zagreba u kom su nastupali svetski muzičari i vlasnik izdavačke kuće Jazzette Record. U toku svog rada, organizovao je brojne džez manifestacije i nastupao širom sveta sa svojim sastavom i kao solista. Kao kompozitor, u svoj džez izraz Petrović unosi i elemente narodne muzike. Dokumentarni film o njemu režirala je Melanij Popović Jagarinec sa producentom Sonjom Knez i novinarima Davorom Hrvojem i Sašom Drachom.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Ulaznice za 59. „Filmske susrete” dostupne od danas

Džez kontrabasista i kompozitor Mihajlo Miša Blam karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka počevši od klasične muzike. Veoma brzo otputovao je u Njujork, grad u kome je započeo svoju jazz karijeru kroz poznanstvo sa džez trubačem Četom Bejkerom. Blam i Bejker zajedno su nastupali pune dve godine.

U sklopu svog rada kao kontrabasista i bas gitarista snimio je preko 4o albuma. Osnivač je i prvog džez magazina na balkanu pod nazivom Jazz Tribune. Autor je nekolicine knjiga o džezu i prve postavke muzeja džeza u Srbiji.

Nakon projekcije dokumentarnih filmova, na sceni Letnje pozornice nastupiće kvartet Ratko Zjača / Vid Jamnik. Jamnik je učenik Boška Petrovića i, po rečima samog Boška Petrovića, njegov naslednik.

 

Pročitajte i...