Kultura

Jubilarni 30. Nišvil počeo bogatim kulturnim programom

Piše: Ganja Nikolić

Jubilarni 30. Nišville Jazz Festival počeo je u petak 9. avgusta. U fokusu prvog dela jubilarnog festivala je pozorišni i filmski program na kom gostuju brojne pozorište trupe iz sveta. 

Ove godine, predstave se izvode na različitim lokacijama u centru grada – od Amfiteatra na keju do mosta ispred samog ulaska u Nišku tvrđavu. Pozorišni deo festivala otvorila je predstava „Tuđe cipele“, rađena u koprodukciji Anna Furse, Athletes of the heart iz Londona, Actors Dance Tatro i CZD i Nišville benda. Ova predstava govori o nedostatku empatije u savremenom društvu u kom nema vremena ni volje da se svet doživi drugačijim očima, kroz tuđe cipele.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Dokumentari filmovi o Miši Blamu i Bošku Petroviću u sklopu Nišvilla

Iste večeri, odigrana je i predstava „Nešto  veliko“ italijanske pozorišne trupe mladih „Maestrale Teatro“. Predstava istražuje generaciju milenijalaca i njihove pokušaje da se uklope u svet koji se neprekidno menja. U sklopu festivala odigrane su i koreo-drama „Pokidan/a kao ruža“, pozorišne trupe Wender Collective iz Čikaga (SAD), predstava „Candy“ pozorišta „Zlatni jelec“ iz Severne Makedonije, „Skenderbeg“, Bitef Dance Company iz Beograda i Čvorovi“, holandske trupe Spop & Bruinsma.

U isto vreme započet je i filmski program, koji je otvorila javna projekcija na centralnom gradskom trgu. Filmski deo festivala podeljen je u nekoliko segmenata. Filmovi su prikazivani na Trgu kralja Milana i u Salonu 77 u Tvrđavi. Od 12. do 18. avgusta, filmovi će se prikazivati na Amfiteatru na keju, Letnjoj pozornici u Tvrđavi, Tvrđavskom parku i bašti Oficirskog doma.

Muzički program počeo je nastupima na Museum-Youth stejdžu, gde su nastupali Line Up, Kolege, Section 2, P. N. F. S, 557 i Autonomna kontrola. Ovogodišnja inovacija je program „Šaban Bajramović & Balkan Brass Stage“ koji će se ove godine održati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi umesto na Amfiteatru na keju kao do sada.

 

 

Pročitajte i...