Društvo

Budućnost avio-saobraćaja: Od snova do stvarnosti

Piše: Milena Živanović

Foto: unsplash.com/Jacob Narkiewicz

Budućnost avio-saobraćaja sa svojim razvojem donosi mnoge promene koje će oblikovati način na koji povezujemo svet i putujemo.

Svakodnevni razvoj tehnologije, kao i svest o ekološkim pitanjima daju zadatak industriji da unapredi tradicionalne metode i usvoji inovacije koje će unaprediti putovanje putnika u svakom smislu.

Kompanije kao što su „Boeing“ i „Airbus“, već rade na unapređenje modela koji će koristiti alternativne izvore energije, a neki plan za budućnost je da će ovakvi avioni biti u široj upotrebi u narednim decenijama.

OD ISTOG AUTORA:

Sloboda govora u digitalnom dobu – gde su granice?

„Airbus“ kompanija već određeno vreme radi na razvijanju planova za budućnost avio-kompanije.

Evropske avio-kompanije su početkom 21.veka izrazile potrebu da se vazdušni saobraćaj modernizuje i akcenat je stavljen na uštedu vremena i očuvanju ekologije.

Veruje se da bi 2050. godine let avionom izgledao potpuno drugačije. Trenutno se radi na kraćim letovima i manjom potrošnjom goriva.

Sam razvoj vazduhoplovstva putnicima je omogućio da let bude jednostavan, pristupačan i, najvažnije od svega, bezbedan.

U toku je istraživanje korišćenja alternativnih izvora energije, kao što su biogoriva, vodonik i solarna energija. Na ovaj način bi se smanjilo širenje ugljen-dioksida.

Smatra se da će u skorijoj budućnosti avioni imati pomoć pri poletanju kako bi što brže došli do visine leta.

Reč je, takođe, o pametnim avionima koji bi mogli sami, u zavisnosti od vremenskih uslova, da organizuju najbolju, najkraću i najbezbedniju rutu.

Prilikom sletanja avioni bi ranije usporili i ranije bi gasili motore.

Ideja aviona da se kreće bez pilota je još uvek u ranoj fazi, ali napredak u veštačkoj inteligenciji i tehnologijama autonomnog upravljanja donosi sa sobom osnovu za buduće generacije pametnih aviona koji će moći da obavljaju složene zadatke gde će čovek minimalno učestvovati.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Ritam i psihologija: Kako muzika utiče na čovekov svakodnevni život

Airbus kompanija radi na tome da u budućnosti dođe do novog načina odvijanja letova.

Nećemo se začuditi ako u budućnosti vidimo avione koji lete kao jato ptica, na čemu i radi ova kompanija.

Airbus ne samo da radi na korišćenju alternativnih izvora, uštedu vremena i očuvanju ekologije, nego radi i na tome da avioni izgledaju lepše i modernije.

Spoljni zidovi kabine će samo dodirom jednog dugmeta postati providni, sedišta će biti napravljena od ekoloških materijala koji se sami čiste i prilagođavaju telu putnika.

Pored svega, infrastruktura aerodroma će se transformisati kako bi se uklopila sa ovim inovacijama.

Ukoliko zamišljamo aerodrome „iz budućnosti“, biće pametniji, posedovaće napredne sisteme zs kontrolu saobraćaja, robote za rukovanje prtljagom, kao i efikasne sisteme za bezbednosne provere.

Postoje brojni izazovi sa kojima se treba izboriti, ali i pored toga budućnost avio-saobraćaja obećava uzbudljive promene koje će putovanje avionom učiniti sigurnijim, efikasnijim i održivijim.

Ukoliko razvoj tehnologije i pametnih uređaja nastavi trenutnom brzinom da se razvija, u ovakvim avionima ljudi će moći da uživaju i pre 2050.godine.

Pročitajte i...