Kultura

Dodeljene nagrade najboljim predstavama na Nišvilu

Piše: Ganja Nikolić

U takmičarskom programu Nišvil džez pozorišnog festivala jednoglasnom odlukom žirija nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavama „Kendi“ Pozorišta Zlatni Jelec (Severna Makedonija) i „Veliki spektakl smaka sveta“ Teatra En Vol (Sardinija, Italija). Nagrada za najbolje korišćenu muziku pripala je predstavi „Tuđe cipele (mesto gde stanuje empatija)“, u britansko-srpskoj koprodukciji.

Žiri u sastavu Franko Ungaro, Nataša Gvozdenović i Ana Tasić procenio je da se predstava „Kendi“ odlikuje istinitošću koja daje nadu u mogućnosti savremenog pozorišta. Predstavu su stvorili mladi glumci, čija je energija razorna, dok muzika Luke Toševa ima delikatan intenzitet i smisao kontrasta.

Predstava „Veliki spektakl smaka sveta“ daje scenski odgovor na stanje planete Zemlje pred kolapsom, do čega je doveo prekomerni materijalizam i pohlepa.

Reč je o predstavi koja izvire iz tradicije, iz mitološkog i folklornog, ali se istovremeno upadljivo osvrće na naše vreme, instant popularnosti. Izvođači su nas osvojili svojom autentičnošću, zadivljujućim pokretima tela koji zapravo predstavljaju ples, gracioznu igru postojanja, odgovor umetnosti na prinuđenost življenja na đubrištu civilizacije, navodi se u obrazloženju žirija.

Predstava „Tuđe cipele (mesto gde stanuje empatija)“ nagrađena je zarad korišćene muzike, koja je ocenjena kao virtuozna, precizna i omamljujuća. Muzika čini nezamenljivi deo izvođenja i gradi priču koja se bavi pitanjima identiteta, težnje ka slobodi i samilosti.

Žiri posebno ističe kvalitet ovogodišnje selekcije. Sve produkcije su u žanrovski hibridnim oblicima, a teme koje se istražuju su važne društvene teme.

 

 

Pročitajte i...