Kultura

Senke kao odraz sećanja: Svečano otvaranje izložbe Sofije Vojinović

Piše: Andrijana Popović

Foto:Pixabay

U utorak, 20. avgusta sa početkom u 20 časova, u „Salonu 77” otvoriće se izložba radova Sofije Vojinović, umetnice iz Čačka, a pod nazivom „Sanjarenja”.

Najnoviji ciklus „Sanjarenja“ nadovezuje se na prethodne, gde senke oživljavaju sećanja i formiraju nove fragmente zaustavljene u vremenu unutar crteža. 

Ove senke predstavljaju geometrijske kompozicije sa izraženom perspektivom, naslikane u sivim tonovima sa diskretnim preklapanjem linija i površina.

Umetnica stavlja poseban akcenat na senku, koja dominira u njenim kompozicijama, ističući kontrast i vizuelnu složenost.

OD ISTOG AUTORA:

Siniša Pavić: Majstor televizijske drame i hroničar našeg društva

Senka, prema Jungovoj psihologiji ličnosti, predstavlja deo identiteta koji svest ne priznaje i ne prihvata, ali koji može biti nepresušan izvor kreativnosti i umetničkog izraza.

U svojim delima, Vojinović koristi senke kao simbol sećanja, koja su, iako izbledela, ostala trajno zabeležena na crtežima. 

Njen rad se bavi prikazom senki koje se pojavljuju na zidovima, podovima i prozorima, stvarajući obrise silueta i forme koje evociraju uspomene iz detinjstva, prošlosti i emotivnih trenutaka.

Sofija Vojinović je završila osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, i članica je ULUS-a.

Tokom svoje karijere, učestvovala je na više grupnih izložbi, a iza sebe ima četiri samostalne izložbe u Užicu, Beogradu, Čačku i Kragujevcu. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Dodeljene nagrade najboljim predstavama na Nišvilu

Njena izložbena karijera započela je 2018. godine sa crtežima na kojima istražuje fenomen senke. Iz ovih istraživanja proistekli su ciklusi kao što su „Pred-podrazumevanje”, „Dom u domu”, „Senke doma”, a tako i najnoviji ciklus nosi naziv „Sanjarenja”.

Izložba u „Salonu 77” biće prilika da posetioci sami procene da li su senke samo vizuelne igre ili predstavljaju dublji poziv da se suočimo sa sopstvenim Ja. 

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Pročitajte i...