Kultura

Filmski susreti otvoreni u stilu Nemoguće misije

Piše: Jovan Živković

Foto: Magdalena Kostić

Filmski susreti otvoreni su, 59. put po redu, na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Festival je otvoren kao nikada ranije – glumci su doveženi na motorima, a Milan Kalinić se, uz muziku iz Nemoguće misije, popeo uz zid tvrđave kako bi proglasio otvoranje Filmskih susreta.

Festival je zvanično otvorila Danica Maksimović, predsednica žirija, koja je uz tradicionalne reči „Glumci, tvrđava je naša“ proglasila manifestaciju otvorenom.

Nakon ceremonije otvaranja, uručena je nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos domaćem filmu, glumcu Svetozaru Cvetkoviću.

OD ISTOG AUTORA:

Lična karta savremenog društva

U svojoj zahvalnoj izjavi, Cvetković je izrazio želju da je mogao da podeli ovu čast sa Žarkom Lauševićem i posvetio je nagradu doktorki Nadi Basari, čiji je uticaj bio presudan za njegov život.

„Veliku zahvalnost dugujem svima koji su došli pre mene, naročito svojoj deci koja su sa strpljenjem i ljubavlju prihvatala likove koje sam donosio kući,“ rekao je Cvetković.

Ista nagrada dodeljena je posthumno i Žarku Lauševiću. Nju je primila njegova supruga Anita Laušević, a ceremoniju uručenja obavio je glumac Petar Benčina.

O Žarku su govorili njegove kolege i prijatelji Irfan Mensur i Mima Karadžić. Takođe, prikazani su inserti iz najpoznatijih filmova u kojima su ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade igrali.

Prvi film koji je prikazan, bio je „Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića. Reč je o toploj drami i običnim ljudima kojima život servira iste muke i radosti kao i svima nama.

U filmu igraju Filip Đurić, Ivana Vuković, Milica Jovović, Miona Pejković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Darija Vulić i Đorđe Đoković.

Zvezda večeri, bez sumnje i po reakcijama i brojnosti publike, bio je film „Nedelja“. Biografski film o, jednom od najvećih imena naše muzike, pokojnom i legendarnom Džeju, pozdravljen je brojnim aplauzima, kao i glumci koji su se nakon projekcije poklonili publici.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Fank, rege i pivo: Prvi koraci na Nišvilu

U filmu koji je režirao Nemanja Ćeranić, glume Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Milica Janevski i drugi.

Narednih dana biće prikazani filmovi: „Čuvari formule“, „Poslednji strelac“, „Megdan: između vode i vatre“, „78 dana“, „Heroji Halijarda“, „Sunce mamino“, „Ruski konzul“, „Živi i zdravi“, „Jorgovani“ i „Radnička klasa ide u pakao.“

Žiri u sastavu Danica Maksimović, Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura imaće zadatak da izabere najboljeg glumca i glumicu Festivala.

Pročitajte i...